| Dobrodošli na forum Medžuslovjanskogo jezyka! Želajemo vam mnogo prijemnosti. Добродошли на форум Меджусловјанского језыка! Желајемо вам много пријемности. Welcome to Interslavic! We hope you enjoy your visit. Sejčas pogledajete naše forum kako gosť. To znači, že imajete ograničeny dostup do někojih česti forum i ne možete koristati vse funkcije. Ako li pristupite v našu grupu, budete imati svobodny dostup do sekcij preznačenyh jedino za členov, na pr. založeňje profila, izsylaňje privatnyh poslaň i učestičstvo v glasovaňjah. Zapisaňje se jest prosto, bystro i vpolno bezplatno. Сејчас погледајете наше форум како гость. То значи, же имајете ограничены доступ до некојих чести форум и не можете користати все функције. Ако ли приступите в нашу групу, будете имати свободны доступ до секциј презначеных једино за членов, на пр. заложеньје профила, изсыланьје приватных послань и учестичство в гласованьјах. Записаньје се јест просто, быстро и вполно безплатно. You're currently viewing our forum as a guest. This means you are limited to certain areas of the board and there are some features you can't use. If you join our community, you'll be able to access member-only sections, and use many member-only features such as customizing your profile, sending personal messages, and voting in polls. Registration is simple, fast, and completely free. Pristupite v našu grupu! Приступите в нашу групу! Join our community! Ako li už jeste člen, prijavite se, že byste mogli koristati vse možnosti: Ако ли уж јесте член, пријавите се, же бысте могли користати все можности: If you're already a member please log in to your account to access all of our features: |
| Polska; Szto vi znajete ob polske? | |
|---|---|
| Topic Started: Sep 30 2010, 08:00 PM (2,149 Views) | |
| Mścisław | Sep 30 2010, 08:00 PM Post #1 |
|
Kazajte, szto vi znajete ob polske? (Ja żivu v tim kraju) |
![]() |
|
| Ethefor | Oct 1 2010, 08:26 PM Post #2 |
|
Ja tože živu v tim kraju
|
![]() |
|
| pedza | Oct 2 2010, 04:40 PM Post #3 |
|
Well rz, ł and w are quite Polish letters (and a digraph). And you have a word I really like -- rzeczpospolita ![]() White-red bicolour, white eagle on a red shield, Slavic country, you lost your president earlier this year -- Leh Kačinjski (?), former Eastern Bloc country, birthplace of Copernicus... Uhmm that's all I could think of at the moment.
|
| »V velikomu narodam geniju se gnezdo tkaje« -- Vladika Petar II Petrovič Njegoš | |
![]() |
|
| steeven | Oct 2 2010, 04:59 PM Post #4 |
|
Ne živem v Polske, ale vsa mojej rodini prihodila iz Polske. Tudeň/Dnes, nektorje od nih tam živjut (mi ješče tam imamo "rodinskij" dom). A vsjak(j)o leto/vsjakog leta/každego leta (s izključenjem tego+ovog=tutovog roka) moji sini/sinovi hodjut v škole v Polske. I added some different word-forms in this paragraph, which are examples of text I receive when communicating with my kolegi from SR/HR, CZ/SK, SL and PL. Interesting that PEDZA wrote under PREPOSITIONS that he does not understand/recognise "KROME" - "except". My kolegi also do not use "KROME" but use the word-form for english verb - "to exclude" - and write "s izključenjem" ~ "...with the exclusion of..." (?). Interesting also that DRAŽEN does not like Zapadnje and Vistočnje word-forms for "this" and "here". My kolegi often "blend"/"mix" these forms together to create a neologistic form. Thus: tego+ovog=tutovog roka ~ "s izključenjem tutovog roka" = except for this year ~ with the exclusion of this year. In this manner, Z+V and J speakers seem better to recognise "tutovog" ~ tutovij"....itd, because it contains both word-forms. Now...before any of you get your underwear in a knot, please note that I am NOT suggesting that SVI use these forms. I am only noting this as an example of "work-arounds" that my kolegi use to better understand each other. |
|
Please consider 3 levels of "tests" for word formulation: 1. Logical, Analytical or Commonly Slavic 2. That it "makes sense" - to the people (not just the creators) - "will the people both accept & use it?" 3. Avoid "conflicts" www.MEDŽUSLOVJANSKI.com dict.INTERSLAVIC.com | |
![]() |
|
| wannabeme | Oct 2 2010, 05:35 PM Post #5 |
|
Thanks steeven, those are interesting information |
![]() |
|
| Mścisław | Oct 4 2010, 02:36 PM Post #6 |
|
Pedza, liubim take (?) reczenja kak tvoje ![]() (Lech Kaczyński )
Edited by Mścisław, Oct 4 2010, 06:24 PM.
|
![]() |
|
| wannabeme | Oct 4 2010, 10:57 PM Post #7 |
|
I know that every German fears for his wallet when I say "kurva" thinking that I were some Pole and I must always explain them that my accent is not such because I have Polish father and Italian mother but that this is Serbian accent. |
![]() |
|
| Moraczewski | Oct 5 2010, 12:46 AM Post #8 |
|
Говориjмо по словjански! |
|
"I nenít pochyby, že kdokoli chce a umí, může sobě stworiti jazyk krásný, bohatý, libozwučný a wšemožně dokonalý: ale jazyk takowý nebudě wíce národnim, alebrž osobním jazykem toho kdo jej sobě udělal". František Palacký. Posudek o českém jazyku spisovném, 1831. [čćч] | |
![]() |
|
| Mścisław | Oct 7 2010, 07:42 PM Post #9 |
|
Wannabeme, li ti misliš, što polaki kradnut? |
![]() |
|
| wannabeme | Oct 7 2010, 11:29 PM Post #10 |
|
Za Boga milogo, ne. Ja kogda vozil se prez Poljsku prinimil dojem že to najgostoljubivši narod Evropi. Od mene toljko nekake ruske Kazahi ukrali mobitel i penezi no oni tože ne sovsem glupi bili i ostavili mi moje dokumenti. Znaš to mislijut toljko nektore lenjive Nemci o Poljakah i Čehah že te kradut a že Rusi toljko pijut vodku kak svinje. Ta Rusi pijut konjak takože, ja svojimi očami videl. Znaš že to sut toljko glupe predrasudi. Naravno že ima Poljakov ktore kradut ali ima i Nemcev i Serbov i pojedinec iz sveh drugih narodov. Kradža, to je vlastivost ljudi a ne narodov. Toljko individui mogut krasti a ne narodi. Ja jesem rozumnim človekom, Mstislave! Edited by wannabeme, Oct 8 2010, 05:54 PM.
|
![]() |
|
| Mścisław | Oct 8 2010, 04:50 PM Post #11 |
|
![]() "Ta Rusi pijut konjak takože, ja svojimi očami videl." xD |
![]() |
|
| Mścisław | Oct 17 2010, 04:57 PM Post #12 |
|
http://slovianski.wikia.com/wiki/Pol%27ska
|
![]() |
|
| Tarkhan | Oct 26 2010, 01:42 PM Post #13 |
|
Я тоже живу в Полшы, есам Поляк.
|
|
Nie jest nam potrzebny żaden międzysłowiański język w kontaktach pomiędzy Słowianami. Od tego powinien być Rosyjski. Żyje, żyje spam słowiański i żyć będzie wiecznie. | |
![]() |
|
| Mścisław | Oct 26 2010, 06:07 PM Post #14 |
|
Ja mislim, što mi jesmo prinudžene napisati više dolge teksti ob deržavah na viki. Я мислим, што ми есмо принуджене написати више долге тексти об державах на вики. Edited by Mścisław, Oct 26 2010, 06:10 PM.
|
![]() |
|
| Mścisław | Nov 7 2010, 04:18 PM Post #15 |
|
Jesli vsekto napisajut više dolge teksti ob jego deržave, viki bude više dobra. Если всекто написают више долге тексти об его державе, вики буде више добра. Єсли всекто написают више долге тексти об єго державе, вики буде више добра. Jeśli wsiekto napisajut wisze dołgie teksty ob jego dzierżawie, wiki budzie wisze dobra. Јесли всекто написајут више долге тексти об јего державе, вики буде више добра. Յեսլի վսեկտո նապիսայուտ վիշե դոլգե տեկստի օբ յեգո դերժավե, վիկի բուդե վիշե դոբրա: იესლი ვსეკტო ნაპისაიუტ ვიშე დოლგე ტეკსტი ობ იეგო დერჟავე, ვიკი ბუდე ვიშე დობრა. Ϊεσλη βσεκτο ναπησαϊουτ βησιε δολγε τεξτη ομπ ϊεγω δερζιαβε, βηκη μπουδε βησιε δομπρα. jɛsʎi vsɛktɔ nɑpisɑjut viʃɛ dɔɫgɛ tɛkɕci ɔb jɛgɔ dɛrʒɑvɛ, viki budɛ viʃɛ dɔbrɑ. ![]() (dla każdego coś dobrego) Edited by Mścisław, Nov 7 2010, 04:21 PM.
|
![]() |
|
| Go to Next Page | |
| « Previous Topic · Besěduj tu · Next Topic » |

And you have a word I really like -- rzeczpospolita 
7:38 AM May 23